Klikněte pro nastavení vyššího kontrastu zobrazení Klikněte pro nastavení velikosti textu

3.A Výlet 2018

Zveřejněno: 22.6.2018

Ve čtvrtek 21. 6. 2018 jsme se vydali na školní výlet.

Objednaný autobus nás nejprve zavezl do Javoříčka. Po zdolání pěkně prudkého kopečka(600 m), nakoupení suvenýrů, jsme se převlékli do teplých mikin, bund a kalhot a vydali se s panem průvodcem do jeskyně. Některým z nás bylo velice příjemně, protože venku panovaly teploty kolem 30°C. Javoříčské jeskyně nás očarovaly. Podzemní systém Javoříčských jeskyní vytváří komplikovaný komplex chodeb, dómů a propastí. Byly vytvořeny v ostrůvku devonských vápenců a na jejich vývoji se podílel potok Špraněk. Podstatná část jeskyní byla objevena již v roce 1938.

Po shlédnutí jeskyně jsme sestoupili do údolí, kde jsme měli možnost přečíst si osudy obyvatel, kteří zde bydleli (na samém konci 2. světové války došlo v obci k tragickým událostem, které poznamenaly její další osud).

Po posilnění jsme pokračovali v jízdě na zámek Úsov. Do zámeckých interiérů bylo umístěno lesnické a lovecké muzeum s bohatými sbírkami zvířeny z rozsáhlých lichtenštejnských panství a z loveckých výprav do Polska, Itálie, Afriky a Indie. Ve sbírkách úsovského zámku je přes 4000 kusů přírodnin, z toho na 700 kusů rohů a parohů lemujících zdi chodeb a zámecké schodiště.

Na nádvoří zámku jsme mohli navštívit Strašidelný labyrint, také hernu a starou školu.

V odpoledních hodinách jsme zdárně (plni zážitků) dorazili domů.